Changsha SAIYISI Technology Co. Ltd

semua Kategori

Rumah> Kes&Berita

Petua untuk Mengangkut Lif Udara

Masa: 2022-08-29 Hits: 95

未 标题-2

Tidak setiap lif udara dicipta sama, jadi adalah penting untuk memastikan anda memahami selok-belok anda.

Lif udara ialah peranti yang dipasang pada kenderaan yang digunakan untuk membantu pekerja melaksanakan tugas pada tahap tinggi. Sama ada anda perasan mereka apabila syarikat utiliti sedang mengusahakan talian kuasa, atau mungkin pejabat syarikat sedang membersihkan tingkap mereka. Ini adalah cara ketinggian yang mudah berbanding dengan tangga, berkat mobiliti dan fleksibiliti dalam fungsinya.

Tetapi sebelum anda boleh menggunakan lif udara anda untuk membantu anda dengan kerja dan tugasan anda, terdapat masalah untuk membawa lif udara anda ke destinasinya. Pertimbangkan beberapa petua ini untuk memastikan lif udara anda sampai ke tapak kerja anda dengan selamat dan terjamin. Transit yang betul bukan sahaja memastikan keselamatan peralatan anda, tetapi juga keselamatan anda dan rakan pengendali anda. Turut disertakan ialah beberapa maklumat tentang bahaya mengendalikan lif udara dan cara menyemak lif udara anda untuk operasi yang optimum.

1. Rujuk Manual Operasi Anda

Tidak setiap lif udara dicipta sama, jadi adalah penting untuk memastikan anda memahami selok-belok anda. Ini penting bukan sahaja semasa anda menggunakan lif udara untuk menyelesaikan tugas anda, tetapi ia akan menjadi penting apabila anda memuatkan lif udara anda ke trak dan apabila anda cuba menurunkannya . Detik-detik ini amat penting kerana kesilapan langkah boleh mengakibatkan kerosakan peralatan dan kecederaan peribadi kepada anda atau rakan sekerja anda.

2. Sediakan Lif Udara Anda dengan Betul untuk Pengangkutan

Semasa menyediakan lif udara anda untuk pengangkutan, pastikan boom ditarik balik sepenuhnya dan tidak dilanjutkan. Jika ia mempunyai meja putar 360, pastikan ia mempunyai roda hujung bulatan dan mana-mana gandar ditarik balik sepenuhnya. Jika lif udara anda ialah lif gunting, pastikan ia diturunkan dan dilipat sepenuhnya.

Tidak menyimpan lif udara anda dengan betul sebelum pengangkutan boleh mengakibatkan kemalangan, merosakkan lif udara anda dan mungkin mencederakan diri anda dan orang di sekeliling anda.

3. Mencegah Perlanggaran dan Kemalangan Lain Semasa Pengangkutan

Jika lif udara anda mempunyai meja putar, pastikan ia dikunci dengan betul supaya ia tidak berpusing dan berayun semasa diangkut. Ini juga boleh menyebabkan kerosakan pada kenderaan atau penumpang anda. Senario terburuk akan menyebabkan kerosakan pada persekitaran anda dengan lif udara berayun-ayun.

4. Elakkan Tip-Overs

Sama ada lif udara anda berada di bahagian yang lebih ringan atau lebih berat daripada kebanyakannya, adalah bijak untuk menggunakan rantai dan tali pengikat untuk memastikan mesin dan semua bahagian yang bergerak turun semasa mengangkutnya. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan bahagian yang bergerak bebas, seperti meja putar jika ia tidak dikunci, atau ledakan secara tidak sengaja dilanjutkan oleh beberapa peluang yang pelik. Mana-mana kemalangan ini boleh mengakibatkan kerosakan pada kenderaan anda, peralatan anda dan kecederaan kepada pekerja dan orang ramai. Selain itu, ini boleh membantu mengelakkan sebarang lif udara lari sekiranya ia tidak diletakkan dengan betul pada trak anda. Adalah lebih baik untuk memastikan rantai dan tali pengikat anda direka khas untuk kenderaan dan bahagian berat.

5. Memuatkan dan Menurunkan Lif Udara Anda

Semasa memuatkan dan menurunkan lif udara anda, pastikan anda berhati-hati dan memandu dengan perlahan semasa menaiki atau turun trak. Pastikan anda mempunyai seorang atau dua rakan sekerja untuk membantu membimbing anda di dalam dan di luar trak untuk mengelakkan sebarang kemalangan. Sepasang mata kedua atau ketiga juga boleh membantu memastikan tiada kemalangan perlanggaran semasa mendapatkan lif udara anda dari trak dan ke kedudukan di tapak kerja.

6. Penghantaran Antarabangsa

Jika atas sebab tertentu anda perlu mengangkut lif udara anda ke luar negara atau merentasi sempadan antarabangsa, adalah lebih baik untuk berunding dengan pengangkut barang yang berkelayakan untuk membantu dalam mengalihkan peralatan tersebut.

Berkenaan Operasi dan Latihan dalam Pematuhan OSHA

Pastikan sama ada anda atau pengendali lif udara anda mempunyai kelayakan yang betul melalui latihan yang betul. Terdapat kursus dan program latihan yang juga boleh membantu menyediakan operator anda dengan lebih baik dalam penggunaan lif udara. Di mana sahaja pengendali anda perlu mendapatkan latihan lif udara, pastikan latihan mereka termasuk faktor dan isu seperti:

· Bahaya Elektrik, Elektrik dan Prosedur untuk Menanganinya atau Mengelaknya;

· Bahaya Objek Jatuh dan Jatuh dan Prosedur untuk Menanganinya;

· Menilai Keadaan Tidak Selamat dan Cara Mengelakkannya;

· Memahami Operasi Lif Udara yang Betul;

· Menunjukkan Pengetahuan dan Kemahiran Cara Mengendalikan Lif Udara Selepas Mempelajari Operasi yang Betul; dan

· Melakukan Pemeriksaan Peralatan.

Latihan semula juga harus dilaksanakan jika kemalangan harus berlaku atau bahaya tempat kerja ditemui dan tidak ditangani oleh pengendali. Memastikan prosedur keselamatan yang betul dapat memelihara nyawa serta mengelakkan kerosakan pada peralatan dan persekitaran.

Berkenaan Pemeriksaan Peralatan yang Betul

Pemeriksaan yang betul pada lif udara anda boleh membuat perbezaan antara mempunyai operasi yang optimum dan mengalami kerosakan di tengah-tengah tugas, menyebabkan pekerja terkandas.

OSHA disyorkan supaya anda memeriksa komponen berikut sebelum mengendalikan lif udara semasa sebarang syif kerja:

Mengenai kenderaan yang dimuatkan oleh lif udara:

· Periksa paras Bendalir anda (paras minyak, hidraulik, bahan api dan penyejuk) dan cari sebarang kebocoran bendalir yang mungkin menjejaskan paras tersebut.

· Periksa roda dan tayar untuk integriti dan inflasi.

· Periksa bateri untuk memastikan ia berfungsi.

· Periksa kawalan peringkat bawah.

· Periksa stereng dan brek anda untuk sebarang kecacatan atau perubahan ganjil.

· Periksa lampu anda, tolok anda dan hon anda untuk memastikan ia berfungsi dengan baik.

Ini penting untuk keselamatan, terutamanya apabila anda perlu memaklumkan orang lain di sekeliling anda tentang kehadiran anda dan ada kerja yang sedang berlaku.

Mengenai komponen untuk lif udara itu sendiri:

· Pastikan kawalan pengendalian dan kecemasan semuanya berfungsi.

· Periksa untuk memastikan anda mempunyai peralatan perlindungan yang diperlukan di atas kapal.

· Periksa sistem hidraulik, udara, pneumatik, bahan api dan elektrik.

· Periksa mana-mana komponen penebat.

· Berhati-hati untuk sebarang amaran atau tanda pengajaran yang hilang. Ini harus diganti jika tiada.

· Periksa pin pengunci, pengikat, kabel dan abah-abah pendawaian.

· Periksa sistem rel pengawal anda.

· Cari mana-mana bahagian yang hilang atau longgar dan laporkannya. Ini boleh menyebabkan kemalangan jatuh, kerosakan peralatan dan kecederaan.

Bantuan Profesional dalam Penghantaran Peralatan

Dalam sesetengah kes, anda mungkin mendapati diri anda memerlukan bantuan profesional dalam mengangkut lif udara anda. Dengan perkhidmatan profesional, anda boleh membawa peralatan anda ke tempat yang diperlukan dengan selamat dan cepat, dan dengan bantuan pihak ketiga, anda juga mengurangkan kemungkinan pengendali dan pekerja anda sendiri berisiko mengalami kecederaan semasa proses pengangkutan anda. lif udara.

Walau apa pun cara yang anda pilih untuk mengangkut lif udara anda, ingat bahawa keselamatan harus menjadi keutamaan tertinggi anda. Dengan latihan dan langkah berjaga-jaga keselamatan yang betul, anda boleh mendapatkan lif udara anda ke tempat yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas.


Kategori panas